Piekło ugotowane, czyli pierogi z kominkami

Kominki. Małe, czarne, pogniecione pokurcze. Takie jakby trochę papierowe, a trochę skórzane. Jakieś takie trochę czarcie, jakby kominy jakiegoś małego piekiełka żarzącego się gdzieś w leśnym runie.

Pamiętam z dzieciństwa poszukiwanie grzybów w Czesławickich lasach. Tato był ostrożny, a Mama odważna. Mama zna się na grzybach i umie odróżniać te wszystkie podobne do siebie blaszkowce o ptasich nazwach. Ja, nasłuchawszy się o tym, że grzybami można się zatruć, po obiedzie liczyłam oddechy. Nie żebym nie ufała własnej matce, ot po prostu siła dziecięcej wyobraźni.

Mama zbierała też kominki. To jedyne grzyby, prócz rydzów, które umiem bezbłędnie rozpoznać, choć na żywo, w lesie nie widziałam ich już dawno. W zeszłym tygodniu kominki sprzedawała jedna pani na schodkach pod delikatesami na Narutowicza. Osiem złotych za łubiankę. Nie wahałam się ani chwili.

Ich poprawna nazwa to lejkowce dęte. Pochodzą z rodziny pieprznikowatych, co oznacza, że są krewnymi popularnych kurek. W różnych regionach Polski inaczej się na nie mówi i tu zaczyna się ciekawie: świńskie uszy, wronie uszy, lejki. Najważniejsze, że nie da się ich pomylić z innymi grzybami. Są jadalne i nie trzeba po nich liczyć oddechów.

Processed with VSCOcam with f2 preset

Co można zrobić z kominków? Dla mnie odpowiedź jest jednoznaczna – pierogi! Można je jednak wykorzystać w nieco mniej pracochłonny sposób. Kominki można ususzyć i zmielić – powstaje wtedy przyprawa grzybowa, którą można podbijać smak sosów, zup itd. Uważajcie – jest czarna i tak właśnie barwi potrawy.

Można też kominki potraktować jak kurki –  pociąć i przesmażyć z cebulą i czosnkiem na maśle, dodać odrobinę oliwy i połączyć z tagliatelle. Z parmezanem – boskozja. Można też przygotować farsz podobny jak do pierogów, zamrozić go i zrobić z nim wigilijne uszka. Do takie farszu nadadzą się również ususzone w całości, a następnie ugotowane grzyby. Ja podzielę się z Wami dziś przepisem na pierogi z kominkami, tak jak nauczyła mnie robić je moja Mama.

pierogi z kominkami title

Pierogi z kominkami

łubianka kominków
1 spora cebula
1 ząbek czosnku
masło i olej
bułka tarta
ciasto na pierogi

*nie podaję przepisu na ciasto pierogowe, bo robię je na oko. Jeśli nie macie swojego sprawdzonego przepisu, spytajcie Wujka Googla, on ma je wszystkie :)

  1. Kominki oczyść, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie i odcedź na sitku.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i przesmaż na oleju, gdy będzie miękka i przeźroczysta dodaj ugotowane i odcedzone grzyby. Po chwili dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. Pod koniec smażenia dodaj na patelnię łyżkę masła.
  3. Farsz przepuść przez maszynkę do mielenia.
  4. Dodaj łyżkę tartęj bułki – ona zagęści masę – jeśli potrzeba, dodaj jej trochę więcej.
  5. Sprawdź smak – dodaj sól i pieprz wedle uznania. Pamiętaj, że farsz do pierogów powinien być o jedno oczko bardziej wyrazisty niż Ci się wydaje.
  6. Farsz można schłodzić w lodówce – zesztywnieje i będzie Ci łatwiej lepić pierogi. Można go też zamrozić i użyć do wigilijnych uszek.
  7. Ulep i ugotuj pierogi. Moim zdaniem ciasto do tych pierogów powinno być bardzo cienko wywałkowane, dzięki temu danie będzie przyjemnie subtelne.
  8. Podawaj z odrobiną roztopionego masła i cienkimi strużynami parmezanu, posypane świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!

Jeśli wypróbujecie ten przepis koniecznie napiszcie, czy Wam smakowało. Jeśli znacie inne kominkowe przepisy dajcie znać – są to mało popularne grzyby, dlatego my, kominkowi smakosze musimy się dzielić tą tajemną wiedzą. Piszcie!

 

PS. Jeśli lubicie grzyby i leśne wędrówki, to zapraszam do odwiedzenia jeszcze tego, grzybowego posta: KLIK KLIK!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s